,,Ha magadat adod, nagy baj nem lehet.” – Interjú Barta Anitával, a Budapest Locals alapítójával

unnamedBudapestről nem véletlenül mondják, hogy Európa egyik legszebb városa: valóban rengeteg építészeti, természeti szépség várja az ide utazókat, a vendéglátóhelyek, kulturális és szórakozási lehetőségek széles spektrumáról nem is beszélve. Barta Anitával, a Budapest Locals alapítójával a jó idegenvezető ismérveiről, izgalmas túrákról, és fővárosunk rejtett kincseiről beszélgettünk.

Viszonylag későn döntötted el, hogy az idegenvezetéssel szeretnél komolyabban foglalkozni.
Igen, kellett egy kis kitérő, mielőtt rájöttem, hogy ezt szeretném csinálni. Pedig, ha jobban belegondolok, már egész kiskoromban nagy dumás voltam és folyamatosan szórakoztattam a környezetemet. Az idős asszonyok mindig cukorkát hoztak nekem a templomba, hogy befogjam a számat a mise alatt. Pár évvel ezelőtt a férjem felvetette, hogy miért nem próbálom meg az idegenvezetést. Úgy voltam vele, miért is ne? Jól tudok angolul, szeretek beszélni és van bennem lelkesedés.

Az iskola után milyen volt élesben is kipróbálni magadat?
Először a Discover Budapest-nél helyezkedtem el, ami azért mélyvíz volt.  Szembesülnöm kellett azzal, hogy az angolomon van mit csiszolni, ráadásul náluk nagyon sokféle túra létezik, ami sokféle embert is vonz. A legkeményebb talán a biciklis idegenvezetés volt, 4 órás tekerés a nyár közepén végig a városon fel a Várba, szellemileg és fizikailag is fárasztó volt. Itt nemcsak az emberekkel való kommunikációt tanultam meg, hanem arra is rájöttem, hogyha lesz egy saját cégem, akkor biztos speciálisabb, all inclusive programokat szeretnék majd kínálni.

,,Lehet-e szexelni a Széchenyi fürdőben?

Biztos történnek veled érdekes sztorik a túrák során.
Mi, az hogy! (nevet) Az egyik kedvenc történetem, amikor egy srác megkérte arra, hogy mutassak neki pár Deák Ferenc szobrot a városban. Megkérdeztem, hogy miért érdekli ennyire, mire azt válaszolta, hogy ő az egyik vér szerint leszármazottja. De vannak persze türelmet próbáló kérdések is.

Mint például?
,,Lehet-e szexelni a Széchenyi fürdőben?” A srác természetesen mindenki előtt, az idegenvezetés kellős közepén tette fel az ominózus kérdést, amin visszagondolva ma már csak nevetek, de akkor nagyon idegesített.

Emlékszel, mit válaszoltál?
Hogy nem tudom, talán ki kellene próbálnia és mindenki okosabb lenne.

Nem megterhelő mindig szuper türelmesnek és jó fejnek lenni? 
Szerintem fél napra erre mindenki képes, ráadásul zömében nagyon jó fejek a vendégeim, pihenni, nyaralni jönnek, szóval eleve “relax” üzemmódban vannak. A külföldiek általában kedvesek és nagyon tudnak örülni minden látványosságnak, főleg az idősebbek.

budapest-locals-slider-2-1150x600
Budapest csodaszép fürdőit imádják a turisták.

Vannak nagy favoritjaik?
Nagyon szeretik a Bazilikát, a 360 Bárt, a  kilátást a Gellért-hegyről,  és imádják a gasztrotúrámat.

Gasztrotúra? Még nekem is felcsillant a szemem, pedig jól ismerem a várost. Milyen helyekre viszed el őket?
A Vásárcsarnokba, mesélek nekik a mangalicáról, megadom nekik a gulyásleves receptjét- ezért még azok is odavannak, akik amúgy nem főznek – elviszem őket egy rétesezőbe, az Alexandra kávézóba és még sok más érdekes helyre.

Ezt a programot te találtad ki?
Igen, ugyanis régebben sok olyan túrát kellett vezetnem, amelyek során kénytelen voltam megkérni a  vendégeimet, hogy vegyék meg a belépőjegyet maguknak, mert az nincs benne a túravezetés árában. Ez egyáltalán nem elegáns és nem kényelmes. Ezért én olyan túrát szervezek, aminek  az ára nem a legolcsóbb, viszont tartalmazza a kóstolókat, a közlekedés díjat és a különféle belépőket, így nekik nem kell mással foglalkozni, mint élvezni a helyszíneket, meg az ízeket. Persze van egy általánosabb 4,5 fél óra barangolás is, érintve a város főbb látnivalóit, például az Operát, a Hősök terét, a Bazilikát, megállunk a Rétes házba, majd ellátogatunk a Várba is. Ezt is nagyon szeretik. Aztán van egy másik speciális programunk, a Zsidónegyed felfedezése, ami nemcsak a turistáknak, hanem nekem is nagy favorit. Bár nincsenek zsidó gyökereim, nagyon beleástam magam a zsidó vallásba és kultúrába. A romkocsmák világa mellett számos rejtett zsinagóga létezik a városban, botlókövek és nagyon sok izgalmas épület, amit az ember észre sem vesz, amikor a parti negyedet járja. Ezeket az eldugott, de annál érdekesebb helyeket mutatjuk meg a túra alkalmával.

Tömegközlekedést használtok?
Igen, elsősorban mindig azt ajánlom nekik, ugyanis Budapesten kiváló a közlekedés, ráadásul szép helyeken megyünk keresztül. Gondolj csak a kettes villamosra, egy csomó csodaszép megállója van. De, ha arra van igény, mehetünk kocsival is, bár ez sokkal körülményesebb a parkolás és az állandó ki-beszállás miatt.

unnamed (1)
Kiss Gabi és Barta Anita

A Budapest Locals-t te találtad ki?
Évek óta dédelgettem már magamban az ötletet és minden adott volt, találtam egy szuper webest, isteni grafikust és a férjem fotós (Lékó Tamás, a szerk.), ő készíti a képanyagainkat, úgyhogy nem volt nehéz összehozni egy kulturált, modern weboldalt. Számomra fontos, hogy szép, igényes és naprakész legyen a weboldalam, ugyanis sajnos azt vettem észre, hogy az idegenvezetők többsége, ha van is saját weboldaluk, a marketingre nem fektetnek hangsúlyt, olyan oldalakkal rendelkeznek, amik talán már húsz éve sem állták volna meg a helyüket. Bár a Budapest Locals alapötlete az enyém, mindenképp azt szerettem volna, ha van mellettem még valaki, akivel közösen visszük a programokat. Az is fontos volt, hogy olyasvalakit találjak, aki hasonló szemléletmódú és úgy áll az idegenvezetéshez, mint én. Így találtam rá Kiss Gabira, akivel az óta is nagyon jól működünk együtt.

Szerinted milyen egy jó idegenvezető?
Szerintem az egyik leglényegesebb dolog, hogy élvezd, amit csinálsz.  Ha belefásultál, ha unod, azt a legnagyobb műmosoly kíséretében is levágják a turisták. Engem még úgy tanítottak, hogy sose valld be, ha nem tudsz valamit, de én azt vallom, hogy mi is emberek vagyunk, ezért belefér, hogy esetleg olyat kérdeznek, amire nem tudom a választ. Nem attól lesz valaki jó idegenvezető, hogy olyan, mint egy két lábon járó lexikon – persze ártani nem árt – hanem attól, hogy úgy ad át információkat, hogy közben a turisták nem halnak meg unalmukban. A személyiség is nagyon fontos, ha nem a legfontosabb. Ha nem is tökéletes a nyelvtudásod és nem tudod mindenre a választ – egyébként is egy olyan szakmáról van szó, ahol állandóan fejleszti magát az ember, rengeteget kell olvasni, frissíteni a tudást – ha magadat adod, kedves, türelmes és őszinte vagy, nagy baj nem lehet.

Mik a jövőbeli tervek?
Szerencsére annyi a megbízás, hogy lassan megérünk arra, hogy felvegyünk egy- két plusz embert. Viszont a bővüléssel semmiképp nem szeretném elveszíteni a ránk jellemző lazaságot, közvetlenséget és rugalmasságot. Szeretném, ha egyedülállók tudnánk maradni a piacon.

unnamed (2)

A túrákról és a Budapest Locals-ról még több infót ERRE találtok.

Kövessétek őket a Facebookon is.

 

Facebook0Twitter0Google+0Pinterest0tumblrReddit0