Nem lehet szépségideál, ami kórós

tumblr_lv3a9bBM031qfe2wio1_1280 Substantia Jones eltérő alkatú, de főleg túlsúlyos nőket és férfiakat fotóz meztelenül. The Adipositivity projektjével arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a szépségnek többféle arca és teste van. Bőszen bólogatunk, teljesen igaza van: a szépség nem lehet uniformizált. Abban is egyetértünk, hogy nemcsak a Victoria’s Secret lányok teste lehet szexi, hanem minden olyan nőé, aki önbizalommal tud levetkőzni és komfortosan érzi magát ruha nélkül. Azt is jól látja a fotós, hogy fontos lenne mindenkinek megtapasztalni, milyen érzés boldogan pucérnak lenni, a csupaszság jó dolog és senkinek sem segítünk azzal, ha tabusítjuk. Jones időzítése ideális, napjainkban a divatszakma már nem (kizárólag) a tökéletes szépséget emeli piedesztálra, hanem pont ellenkezőleg: androgün, transzexuális, plus size, végtag nélküli vagy épp pigmenthiányos modelleket ünnepel. Fontos változás ez, ugyanis bizonyított tény, hogy az irreálisan tökéletes példaképek negatív hatással lehetnek főleg a fiatal, alapvetően is bizonytalan kamaszok önértékelésére. Azt pedig már jól tudjuk, hogy akik olyanok szeretnének lenni, mint a címlapon szereplő modellek, celebek, sztárok, képesek a végsőkig is elmenni, hogy célt érjenek.

7344151_d6c624be53d4823e96d182af58c4437e_wm

Chantelle Brown-Young felülírt minden eddigi szabályt.

A változás nemcsak jó, de szükséges is volt, a divatgurukkal néha tényleg elszaladt a ló, és olykor extrém méreteket követeltek a modellektől. Az egyik legdurvább superskinny hullám Jodie Kidd debütálásával datálódik, aki 14 évesen, 183 cm magasságához csupán 49 kiló volt. A tervezők teljesen megőrültek érte, végtére életre kelt az általuk lerajzolt skicc, egyszerűen imádták. Nem úgy a közvélemény: rengetegen támadták a tinédzser lányt, a médiában például csak anorexiás zsiráfként emlegették.  Jodie a mai napig felháborítónak tartja, hogy étkezési zavarokkal vádolták és több interjújában is bizonygatta, nem volt anorexiás, csupán egy tini, aki hirtelen rengeteget nőtt. Így vagy úgy, de a tervezők innentől kezdve olyan lányokat akartak, mint Jodie és hidegen hagyta őket, ha egyes modelleknek éhezniük kellet ezért a vékonyságért. Meg is lett a kontrollálatlan fogyókúrák eredménye, a kétezres évek elején a modellek között többen is meghaltak az anorexia szövődményeibe, gondoljunk csak Ana Carolina Restonra vagy a testvérpárra Luisel Ramosra és Eliana Ramosra, akik nem élték túl saját maguk éheztetését.

post-31427-1325247330

Jodie Kidd

Érthető, hogy a közvéleménynek elege lett a beesett arcú, kifutókon összecsukló modellekből és kontrollt követeltek a divatszakma résztvevőitől. A nyomás hatására a modelleket foglalkoztató ügynökségeknek, fotósoknak, casting directoroknak és tervezőknek el kellett fogadniuk, hogy nem dolgozhatnak kórosan sovány lányokkal. Elkezdődött a megszűrése annak – kizárólag egészségügyi kritériumok alapján-, hogy kik léphetnek kifutóra.  Manapság már több országban sem léphetnek fel a divatbemutatókon azok a lányok, akiknek a testtömegindexe 18 alatt van és nincs orvosi papírjuk arról, hogy nem alultápláltak, az ügynökségeknek pedig nemcsak feladatuk, de felelősségük is felismerni, ha valamelyik modell drasztikus diétába vagy nem evésbe kezd.  Az új szabályok mellett szerte a világon több kampány is készült, amelyek az anorexia veszélyére hívták fel a figyelmet.

046389c986d27479d3d13b72fe407f3f

Az egyik legismertebb anorexia ellenes kampányán  Isabelle Caro szerepelt, aki 13 éves kora óta küzdött a betegséggel.. 28 évesen halt meg.

Mindeközben egyre népszerűbbé váltak a plus size modellek, amelynek köszönhetően  ma már teljesen normális, hogy nem csak szuper vékony lányok szerepelnek magazinokban, kampányokban és olykor a kifutókon. De, ahogy a vékonyság esetében, úgy a plus size kategóriában is elszaladt az a bizonyos ló, ráadásul újfent rossz irányba.

Ashley Graham2

Ashley Graham az egyik legfelkapottabb plus size modell. Nem ok nélkül.

Nézzük csak a  legújabb felfedezett, Tess Holliday esetét, akinek a  méreteit látva joggal horkanunk fel. És nem azért, mert azok eltérnek bármilyen szépség sztenderdtől, hanem mert a túlsúlya jóval túlmutat az egészséges határon.  Egyrészt szuper, hogy Tess így is boldog, kiegyensúlyozott és szép, másrészt vitathatatlan, hogy a plusz kilók, amiket magán cipel egyszerűen megrövidítik az életét. Az orvosok szerint Tessnek jóval nagyobb az esélye, hogy cukorbeteg legyen vagy szívinfarktust kapjon, mint azoknak, akik kevesebb kilót nyomnak.

tess-holliday-435

Tess Holliday teste legalább annyira időzített bomba, mint az éhező anorexiásoké.

Épp ezért kórosan elhízott nőket/férfiakat szépségideálként beállítani legalább annyira veszélyes, mint anorexiás modelleket ajnározni. Főleg, ha figyelembe veszünk olyan tényeket, számokat, statisztikákat, amelyek azt mutatják, hogy az elhízás globális problémát jelent. Lehet, hogy Tess sikere vagy Jones fotói megnyugvást hoznak sok kórosan elhízott nő számára, de korántsem jelenti azt, hogy jó irányba befolyásolják az életüket vagy az egészségi állapotukat.

És egy kis UPDATE: Ma jelent meg a NYLON Magazine oldalán ez a videó, amiben Agnes arról mesél, hogy elutasították egy modellügynökségtől mondván, túl kövér a szakmához és ilyen testtel nem fog munkát adni. A videón még a vak is láthatja, hogy a lányon egy gramm felesleg sincs.  Sajnos úgy tűnik, hogy nagyon nehezen megy az aranyközépút megtalálása és még mindig egy csomó inkompetens, felelőtlen felnőtt szórakozik tizenéves lányok egészségével. <iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/4hEMv9QUIzE” frameborder=

+Infó: A példa kedvéért az Amerikai Egyesült Államokban az emberek kétharmada küzd túlsúllyal és ez az arány Nagy Britanniában sem jobb, ahol a népesség fele túlsúlyos. 

A fejlett országokban évről évre nő a súlyproblémákkal küszködő gyermekek száma, Európában évente 400 000-rel több elhízottat és 85 000-rel több túlsúlyos gyermeket tartanak számon. A legfrissebb OECD-tanulmány szerint továbbra is a magyarok a legkövérebbek Európában. A magyar felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nők 62%-ának, a férfiak 67%-ának volt súlytöbblete 2014-ben. 2009-hez képest a 18-34 év közötti elhízott férfiak aránya 9-ről 20%-ra nőtt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) idén májusban közzétett országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatának eredményei szerint.   Az Anorexia: Az anorexia nervosa kifejezést 1873-ban jegyezték le először, mégis az orvostudomány csupán az elmúlt 40 évben kezdett komolyan foglalkozni vele. Az anorexiás beteg nem hajlandó étkezni, kövérnek látja magát annak ellenére, hogy nem rendelkezik felesleges túlsúllyal. Ha az illető nem kap időben segítséget, az egészségi állapota leromlik és hosszútávon súlyos testi szövődmény, éhhalál következik be. A statisztikai adatokból kiderül, hogy az anorexia nervosa kialakulása 12-18 évesen kezdődik és az első évtized végére 8-9% a halálozási arány. Bulimia: Gyakoribb betegség a bulimia nervosa, melynek jelentése a görög ökör-étvágy (boüsz-limosz) kifejezésből származik és a legtöbbször az anorexiához társul. Kialakulása általában 17-25 éves korosztályra tehető, akik már érettebb személyiséggel rendelkeznek. Nehezen észrevehető, mivel általában normális testsúllyal jár. Alaptünete a koplalás melletti időszakos, túlevési és hányási roham. A beteg az éhezés miatt elveszti az önkontrollt és rövid időn belül nagy mennyiségű ételt töm magába, melytől bűntudata lesz. Ez okból a beteg súlygyarapodást akadályozó módszereket alkalmaz (önhánytatás; hashajtók használata; túlzott testgyakorlás; túlzott koplalás).

Fotók: satiorarity.com, mic.com, bellazon.com, fna.hu

Jones további fotóit itt tudjátok megnézni.

Facebook0Twitter0Google+0Pinterest0tumblrReddit0