Juicy film #99 – Tágra zárt szemek

Korunk egyik legjelentősebb filmrendezője, Stanley Kubrick 1999-es utolsó filmjében, a Tágra zárt szemekben az akkor még hollywoodi álompárként emlegetett Tom Cruise – Nicole Kidman párost választotta filmje főszereplőinek, ezzel szinte megjósolva a furcsa pár 2001-es válását.

A hetven éves Kubrick halála előtt töretlen szellemi frissességgel olyan filmet alkotott, amely ha nem is elindítója, de minden bizonnyal legfontosabb darabja az ezredvég és az új idők szexualitását boncoló áramlatnak. Utolsó filmjében egy viszonylag ritkán alkalmazott – számos kiaknázatlan lehetőséget tartogató művészi módszert is tökélyre visz, a színszimbolikát( piros-kék).

Dr. William Harford és felesége pszichológus. A New York-i elit tagjaként bejáratosak a legragyogóbb estélyekre. Az egyik karácsonyi partin Alice flörtölni kezd egy férfival, miközben a férje két szexis lánnyal enyeleg. Ezen később összekapnak, és sorozatos kísértésekkel teszik próbára egymás iránti hűségüket. Amikor Alice elmondja, hogy lefeküdt egy szállodai portással, a férje úgy érzi, bosszút kell állnia. Billt magukkal sodorják az események, titkos csoport nyomára bukkan, ahol a szexualitás több mint játék az érzékekkel. Arthur Schnitzler kisregényének filmváltozata.

kép és info: port.hu és filmkultura.hu

Facebook0Twitter0Google+0Pinterest0tumblrReddit0
kategóriák: filmek   tags: