Juicy film #87 – Rengeteg

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kdaCdt8XfLA[/youtube]

Fliegauf Benedek egyike a fiatalon sikeressé vált filmrendezőknek, első játékfilmjével, a Rengeteggel pályázott Magyarország 2004-ben a legjobb idegennyelvű filmért járó Oscar-díjra, de  film elnyerte a 34. Magyar Filmszemle legjobb első filmjének járó díjat valamint elsőfilmes különdíjban részesült az idei Berlinálén is. Korábbi munkái is, a Beszélő fejek és a Hypnosis is nagy sikert arattak, de a Rengeteg első egész estés nagyjátékfilmje az igazi entrée.

Fliegauf erősen dokumentarista szemlélete a Dogma-filmek felfogásához áll közel, hazai kortársak közül Mundruczó Kornélt lehetne említeni, aki hasonlóan leegyszerűsített filmnyelvet használ, mint Fliegauf a Rengetegben.

Budapest és lakosai a XXI. század elején. Fiatal magyarok életéből kiragadott képek a nagy metropolisz árnyékában. Egy-egy embernél csak rövid időre állunk meg, gyakran a nevüket, lakhelyüket és múltjukat sem ismerjük meg. Sok hős tűnik fel, számos szituációban. A film két, bevásárlóközpontba igyekvő emberrel kezdődik. A további események kaleidoszkópként követik egymást: betekintést nyerhetünk egy nő életébe, amint egy férfival veszekszik, megismerhetünk egy fiatal lányt, aki azon kapja magát, hogy szadista nagymamájára kezd hasonlítani, majd tanúi lehetünk egy öreg autó vásárlása közben folytatott párbeszéd meglepő eredményének. Mindennapos események rengetege. Fliegauf amatőr színészek segítségével, napjaink szlengjét alkalmazva, a komédia és a dráma közti ingadozással igyekszik visszaadni a főváros arcát. A szereplők és a közöttük fennálló kapcsolatok eredetiségét kihangsúlyozzák a digitális kamerával felvett jelenetek. Az eredmény egy költői, sőt titokzatos film egy érdekes magyar rendezőtől.

kép és info: wikipedia.org és port.hu

Facebook0Twitter0Google+0Pinterest0tumblrReddit0
kategóriák: filmek   tags:   
  • moi