A Chocorencián túl – Interjú Mészáros Gáborral

A chocoMe-ről már biztos sokan hallottatok, a személyre szabott csokoládé élményét Mészáros Gábor álmodta meg, aki prémium összetevőkből készült táblás csokoládét kínál az érdeklődőknek, melynek különlegessége, hogy mindenki kedvére kiválaszthatja, milyen feltétet szeretne viszontlátni a csokoládéján. Olyan érdekes összetevők közül választhatunk a chocome.hu oldalán, mint a 23 karátos aranypelyhek, a narancsbors fűszerkeverék vagy a goji bogyó, de találunk náluk még liofilizált gurulós málnát, sőt kandírozott ibolyaszirmot is.

A koncepció megvalósítója, Mészáros Gábor gyerekkora óta imádta és tanulmányozta a csokoládékat. Azt, hogy hogyan jött a chocoMe ötlete, hogy hol tanulta a mesterséget és hogy hogyan éli meg a hirtelen jött sikert, mind megtudhatjátok a folytatásban lévő interjúból.

Úgy tudom, hogy korábban egy sörökkel foglalkozó multinál dolgoztál. Honnan jött az ötlet, hogy elkezdj személyreszabott csokoládét gyártani?

Szerintem minden gyerekben kialakul egyfajta erős kötődés a csokoládékhoz, de az enyém minden határon túlment. Nem egyszerűen imádtam a csokoládékat, de tudni akartam róluk mindent, például azt is, hogy az egyes összetevők hogyan befolyásolják a végső ízélményt.

A személyre szabott csokoládék ötletét egy hollandiai bódé inspirálta, ahol az emberek 6-7 különböző feltétből kiválaszthatták a helyszínen, hogy melyiket akarják a csokoládéra rakni, majd másnap érte mehettek és elvihették. Én lényegében ugyanezt kínálom csak az interneten keresztül, 80 különböző feltéttel, kizárólag minőségi alapanyagokkal.

Hol tanultad meg a csokoládékészítés fortélyait?

Egy belgiumi csokoládéakadémián, a legkiválóbb csokoládémesterektől. A gyerekkorom óta összeszedegetett tudásanyaggal felvértezve azt hittem, hogy sétagalopp lesz a kurzus, de az első óra után éreztem, hogy még rengeteget kell tanulnom. Sokkal bonyolultabb a professzionális csokoládékészítés, mint ahogyan azt az átlagember gondolná, hihetetlen sok dologra kell figyelni gyártás közben: az ideális kristályállapotot például csak egy nagyon szűk hőmérséklettartományban veszi fel a csokoládé, de a táblák buborékmentesítése is okozott az elején nem kevés nehézséget.

A chocoMe osztatlan sikert aratott. Hogy fogadtad és éled meg a hirtelen jött sikert?

Váratlanul ért, nem számítottam ekkora sikerre, a vállalkozás beindítása előtt írt optimista üzleti tervemben 3 évvel későbbre prognosztizáltam azt az eladási volument, amit tavaly decemberig, kevesebb mint fél év alatt elértünk. Igazából nincs nagyon időm megélni a sikert: még rengeteg tennivaló áll előttem, nem ritkán napi 16-18 órákat dolgozom, de a lelkesedésem ezek ellenére is töretlen. Azért az furcsa, hogy a tévés szereplések és újságmegjelenések révén néha felismernek az utcán, ezzel nem igazán tudok még mit kezdeni.

Közel 60 millió féle csokit vagytok képesek előállítani. Hány ember dolgozik a csokoládékon és mekkora a titokzatos csokigyár?:)

Két állandó ember foglalkozik a gyártással és csomagolással, egy hölgy intézi az adminisztrációt, egy barátommal közösen menedzseljük a vállalat marketingaktivitását és Facebook-os jelenlétét, illetve ha a megrendelések száma megugrik, akkor 1-3 főt idényjelleggel bevonunk még a gyártásba. A csokoládémanufaktúránk amúgy egyáltalán nem titkos, induláskor többször volt már érdeklődőkkel közös bejárás, de most akkora a hajtás egész nap, hogy ezt lehetetlen lenne megoldani. Ja, hogy a kérdésre is válaszoljak: 70 m2-en folyik a teljes termelés.

Hányan foglalkoztok ilyesmivel Magyarországon?

Egyedi igények szerint összeállított prémiumcsokoládékat amennyire én tudom csak mi gyártunk itthon, inkább praliné és bonbon fronton van erős konkurálás, de ők nem a mi közvetlen versenytársaink.

A chocoMe-nek mi a titka? Szerinted mitől emelkedtek ki a konkurens cégek közül, miért benneteket választanak a vásárlók?

A titok nyitja egyértelműen az, hogy egy létező piaci rést (sőt, igazából 10 millió különböző rést, hiszen minden embernek másmilyen az ideális összeállítású csokoládé) tudtunk betömni termékeinkkel. A konkurencia kérdésében pedig a fentebb említett okok miatt viszonylag egyszerű dolgunk van…

Gondolkozol azon, hogy bővíted a termékportfoliót, esetleg bonbonokkal? Mik a terveid a jövőben?

Folyamatosan gondolkozom az üzletfejlesztésen, nagyjából havi rendszerességgel vezetjük be az új feltéteket, köztük Magyarországon abszolút egyedülálló termékeket is, mint amilyen például a liofilizált tejberizs vagy a tonkabab. Bonbonokat egész biztos, hogy se a közeli, se a távoli jövőben nem fogunk gyártani, az teljesen más irányú képzettséget és technológiát igényel. A jövőt nehéz tervezni, a cég eddigi exponenciális növekedési üteme alapján viszont egyértelműnek tűnik, hogy van helyünk a külföldi piacokon is.

És most egy kis divat. :) Szerinted milyen egy igazán stílusos nő?

Nem tudom, hogy a stílus általánosan elfogadott fogalma egybevág-e a személyes preferenciámmal, de az én gyengéim a merész, magabiztos, individualista nők, akik akár hajcsavaróban is leviszik sétálni a kutyát.

Facebook0Twitter0Google+0Pinterest0tumblrReddit0
kategóriák: interjú   tags:
  • sph
  • csaba
  • csaba
  • Kovács János
  • Hiper
  • Spiller