Fiatal magyar tehetségek #33 – Szokoli Fanni

Szokoli Fanni fashion stylist hallgató, aki jelenleg Párizsban él és tanul, az egyébként olasz Istituto Marangoni Divatakadémián. A 24 éves lány mindig is a divatszakmában szeretett volna elhelyezkedni, de mivel saját bevallása szerint a varrásban tehetségtelen, rajzolni pedig csak hobbi szinten szeret, így inkább a stylist szakmát választotta.
Portfolióját Magyarországon készítette. Legnagyobb örömünkre sok olyan szakemberrel dolgozott együtt, akikre éppen mi hívtuk fel a figyelmét, a Fiatal magyar tehetségek rovat interjúival.

A Fannival készített interjút és a munkáit megnézhetitek a folytatásban.

Gyermekkori álmodat igyekszel megvalósítani vagy csak később határoztál úgy, hogy a divat irányába indulsz?

Gyerekkori álom. Alsó tagozatos voltam általános iskolában, mikor még úgy gondoltam az a 8 osztály soha nem fog véget érni, itt fogom leélni az egész életem. Reggelente álltam a szekrényem előtt – persze soha nem tetszett a ruha amit anyukám választott ki aznapra – és csak bámultam a ruhákat. Elképzeltem milyen jó is lehet annak, aki egész nap ezzel foglalkozik. Aztán persze jött a babázós korszak, öltöztettem a babáimat mindenféle ruhába, amit csak találtam otthon.

Három éve Párizsban élsz és ott is tanulsz az Instituto Marangoni Divatakadémián. Franciaország tudatos döntés volt, vagy a véletlenek hozták így?

Abszolút tudatos. Kétévnyi munka után egy menyasszoyi ruhaszalonban, illetve két egy-egy éves stylist tanfolyam után Magyarországon, eldöntöttem egy nagyon kedves tanárom, Bajczár Éva színtan tanárom segítségével, hogy rendesen szeretném megtanulni ennek a szakmának minden csínját-bínját. Elegem volt a hétvégi és az esti stylist tanfolyamokból, én egy rendes 3 éves, nappali tagozatos iskolát kerestem. Tudtam, hogy Párizsba kell jönnöm. Véleményem szerint itt található a divatszakma szíve-lelke, így az interneten céltudatosan csak ebben a városban kutattam. Öt perc után rá is akadtam rögtön az Instituto Marangoni-ra, de azért tettem még egy pár kört, hiszen nem gondoltam, hogy ez ennyire egyszerű lehet és rögtön megtalálom “az iskolát”. De végül így lett. Most aztán viszont megkaptam a nappali képzést amire vágytam,  öthetente 6 vizsga, az utolsó évben “csak” öthetente 5 vizsga. Tehát 3 év alatt összesen 102 vizsga.

Hamarosan diplomakiállítás nyílik a Divatakadémia hallgatóinak munkáiból, elárulsz valamit a diplomamunkádról?

Igen, június 17-én nyílik a diplomakiállításunk egy párizsi galériában. Ez minden végzős fashion stylist diák számára 6 db fotó bemutatását jelenti. Nagyon izgatottak vagyunk, hiszen 17-én az iskolánk egy koktélpartival egybekötött eseményre hívja meg a divatszakma képviselőit. Az én 6 db képem a honlapomon is látható képek válogatása. Múlt héten válogattuk őket össze a styling tanárommal és az igazgatónővel.

Portfolóidat magyar szakemberekkel készítetted. Miért mellettük döntöttél a franciákkal szemben?

Attól, hogy külföldön élek, nagyon szoros kapcsolatot ápolok a hazámmal. Az inspirációim nagy részét is a magyar kultúrából merítem. Amióta Párizsban élek én is folyamatosan szembe találom magam a Bukarest-Budapest cserével, meg hasonlók. Szerettem volna megmutatni a franciáknak, hogy mit is tudnak a magyar tervezők. Mivel öthetente minimum két fotózást kell leadnunk, nem volt lehetőségem a ruhákat kiutaztatni, így az iskolai szüneteket használtam ki a fotózások elkészítésére. Volt, hogy 4 nap alatt 4 fotózást csináltunk otthon.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?

Azt tartom a legnagyobb sikernek, hogy lehetőségem van diákként profi fotósokkal együtt dolgozni, olyanokkal, akik fantáziát látnak bennem. És, hogy az iskolámban elismerik a mukáimat, Milánóban, az iskola központjában is, ahova csak a legjobb munkákat küldik.

Hol látod magad pár év múlva? Párizsban képzeled el az életed vagy itthon szeretnéd folytatni a munkát?

Mostanra két otthonom lett. Mindkét helyen van családom és vannak barátaim, akik hazavárnak. Nagyon honvágyas típus vagyok, mikor elkezdtem a 3 évet, azt mondtam utána megyek haza, de nem tudnám itt hagyni Párizst. Számomra a legideálisabb egy olyan munka lenne, amely lehetővé teszi, hogy Budapest és Párizs között mozoghassak. Szeretném az itt megszerzett tudást otthon is kamatoztatni.

www.szokoli.com

1-2. kép
fotó: Vígh Csaba
smink: Kutasi Mariann
haj: András Helga
modell: Kerekes Vica

3-7. kép
fotó: Éder Krisztián
smink: Kutasi Mariann
haj: András Helga
modell: Anna Prehoda (Facemodel)

8-9. kép
fotó: Oravecz Évi
smink: Kutasi Mariann
haj: András Helga
modell: Petra (Facemodel)

10. kép
fotó: Barbay Csaba
smink: Kutasi Mariann
haj: András Helga
modell: Jennifer-Facemodel

11. kép
fotó: Szombat Éva

12. kép
fotó: Oravecz Évi
smink: Bérces Ági
haj: András Helga
modellek: Noémi és Robert (Facemodel)

13. kép
fotó: Koch Balázs
haj: Barsi Balázs
modell: Zoe (Attractive)
virág: Gyenes Szilvia

14. kép
fotó: Kóti Réka
smink: Bérces Ági
haj: Lázár József
modell: Mea (Facemodel)

15. kép
fotó: Vígh Csaba
smink: Kutasi Mariann
haj: Lázár József
modell: Kerekes Vica

16. kép
fotó: Keresztes-Nagy József

17-18. kép
fotó: Kóti Réka
smink: Bérces Ági
haj: Lázár József
modell: Bora (Facemodel)

Facebook0Twitter0Google+0Pinterest0tumblrReddit0
  • Timics
  • Fanni
  • Timics